Bescheiden van omvang, goed te snoeien, wintergroen én winterhard. Dat zijn de belangrijkste kwaliteiten van Ilex crenata. Deze heester was reeds begin vorige eeuw al veel in tuinen te vinden maar werd stilaan verdrongen door andere variëteiten en de alom gekende Buxus.
Met de opkomst van de zogenaamde ‘Buxusmot’ (Cydalima perspectalis) lijkt het rijk van de reeds lange tijd door schimmels geteisterde Buxus voorlopig ten einde, en zoeken kwekers naar andere alternatieven. En die alternatieven werden gevonden door terug te grijpen naar een reeds gevestigde waard: Ilex crenata.
Uit zaailingen werden nieuwe selecties van dit op buxus gelijkend heestertje gewonnen, die reeds enkele jaren worden opgekweekt. Eén soort die direct opviel bij dit proces was de cultivar‘Blondie’®, door de krachtige groei met jonge scheuten in een lichtgroene kleur. Niet veel later werd ook de donkerbladige ‘Dark Green’® geselecteerd vanwege de enorme gelijkenis met Buxus. Beiden zijn zeer gezonde cultivars die weinig of geen last hebben van ziekten of plagen, goed te snoeien zijn en jaarrond opvallen met hun prachtige bladkleur. Kortom, perfecte planten voor hagen van laag tot hoog en alle andere denkbare snoeivormen.

Kom ze nu ontdekken in Het Bloemenhuis!
 
Extra info over aanplant en onderhoud vindt u hier

 

Ilex 1.jpg Ilex 2.jpg Ilex 3.jpgIlex 5.jpg Ilex 6.jpg.