Buxusvervangers

Buxus is al eeuwenlang een graag gebruikte plant in tuinen, parken en openbaar groen. Het is dan ook een erg gemakkelijke plant die op heel wat grondsoorten gedijt, niet te snel groeit en gemakkelijk in allerlei vormen te snoeien is. Maar zijn populariteit heeft de laatste jaren ook een keerzijde. Enkele ziekten, waaronder twee hardnekkige schimmels (Cylindrocladium buxicoli en Volutella buxi), teisteren al enkele jaren vele buxusplanten. Maar de grootste boosdoener is momenteel wellicht de Buxusmot (Cydalima perspectalis), een nachtvlinder die van oorsprong in Azië voorkomt maar nu, wellicht door onvrijwillige import, aan een sterke opmars bezig is in Europa. De rupsen van deze mot kunnen buxusplanten in enkele dagen volledig kaalvreten waardoor de plant niet meer in staat is zich nog te herstellen.
Meer en meer particulieren én kwekers zoeken daarom naar vervangers. En die zijn er tegenwoordig zeker! Wij zetten er voor u graag een aantal op een rijtje die wij alvast de moeite vinden. Kom ook gerust eens langs in Het Bloemenhuis, want al deze planten staan bij ons in voorraad!

Ilex crenata

Ilex crenata of Japanse Hulst lijkt ons het meest voor de hand liggende alternatief voor buxus. De plant lijkt er ook sterk op: Het is een groenblijvend heestertje met gelijkaardige donkergroene blaadjes dat gemakkelijk te snoeien is. Ideaal dus voor haagjes, bollen, piramides, wolken enz. Dit plantje groeit wel iets sneller dan buxus, waardoor 2x per jaar snoeien toch aangeraden is. Het grootste verschil met buxus is misschien wel dat deze plant volledig ziektevrij is en al zeker geen last heeft van de buxusmot!
Enkele van de meest interessantste variëteiten:

- Ilex crenata ‘Dark Green’: Donkergroene blaadjes en donkere takjes, het meest gelijkend op buxus. Eén van de meest interessante soorten op de markt omwille van zijn veelzijdigheid en vlotte toepasbaarheid.
- Ilex crenata ‘Green Hedge’: Zoals ‘Dark Green’, maar lichtere takken en iets compactere groei.
- Ilex crenata ‘Convexa’: Heeft iets meer glimmende blaadjes die gebold staan en daardoor iets minder lijken op buxus, maar blijft wel lager dan bovenstaande soorten en is dus zeer geschikt voor kleinere bolvormen en lage haagjes.
- Ilex crenata ‘Stokes’: Deze variëteit is de laagste van alle crenata-soorten, met een maximale hoogte van 70-80cm. De groei is ook vergelijkbaar met buxus, waardoor ‘Stokes’ maar 1x per jaar gesnoeid moet worden. Perfect voor kleine haagjes en lage snoeivormen dus.
- Ilex maximowicziana var. kanehirae: Laat u vooral niet afschrikken door de benaming van deze soort. Met zijn iets meer opgaande groei dan de andere Ilex soorten is deze plant perfect voor hagen tot wel 175cm! Ook voor grotere vakbeplantingen of als los groeiende heester is dit een uitstekende keuze.
 
Taxus

Alom bekend als de ideale haagplant voor een strakke groenblijvende haag, met zijn fijne donkergroene naalden en compacte groei. Bovendien is Taxus geen snelle groeier waardoor hij ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk is. Als conifeer lijkt hij uiteraard niet op buxus, maar hij heeft zeker dezelfde kwaliteiten en kan in alle mogelijke snoeivormen toegepast worden. Verder heeft hij geen last van ziektes en kan hij overal toegepast worden, behalve op te natte gronden.

Lonicera

Nog een andere mogelijkheid voor lage haagjes en blokbeplantingen is Lonicera nitida of Chinese kamperfoelie. Uiteraard is deze plant ook al sinds jaren een vaste waarde bij veel particulieren en in openbaar groen omwille van zijn vlotte toepasbaarheid op alle grondsoorten en het feit dat ze zeer snel dichtgroeien. Bovendien zijn deze plantjes vrij goedkoop verkrijgbaar. Omwille van hun groeisnelheid raden wij wel aan om minstens 2x per jaar te snoeien om een compacte vorm te behouden.
Twee veel gebruikte variëteiten zijn ‘Maigrün’ en ‘Elegant’, waarbij de eerste een frisgroen blaadje heeft en iets vlakker groeit, en de tweede donkergroene blaadjes heeft en iets meer opgaand groeit en daardoor beter geschikt is voor haagjes.


Prunus lusitanica ‘Angustifolia’

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ of Portugese laurier wordt tegenwoordig al iets vaker toegepast voor lage en hoge groenblijvende hagen. Maar ook als bolvorm of in grotere massieven is dit een prachtige plant met zijn frisgroene nieuwe blaadjes en geurende witte bloei in het late voorjaar. Deze soort doet het in alle grondsoorten goed maar staat liefst ietwat beschut, zo voorkom je schade aan het blad bij een strenge winter.  
     
Osmanthus burkwoodii

Osmanthus of Schijnhulst is een wintergroene heester die vaak als haagplant gebruikt wordt. Hij bloeit van april tot mei met veel kleine witte geurende bloempjes. Hij houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en doet het goed in vrijwel elke grond, zolang die niet te nat is. Osmanthus kan door zijn compacte en vrij trage groei ook perfect in vormen gesnoeid worden.

Euonymus japonicus ‘Microphyllus’

Deze Japanse Kardinaalshoed heeft een heel compact opgaande groeiwijze met blaadjes die doen denken aan buxus, al zijn ze vaker iets groter. Het is een bladhoudend heestertje dat tot ca. 70 tot 90cm hoog kan worden en zeer geschikt is voor lage haagjes of vakbeplantingen.

Dwergconiferen

Indien u buxusbollen in volle grond of pot wilt vervangen, zijn er tegenwoordig ook heel wat interessante bolvormig groeiende conifeertjes te vinden. Deze dwergvormen groeien uit zichzelf in een bolletje en worden niet groter dan 40-50cm. Bovendien behoeven zij weinig tot geen snoei en hebben zij vaak aantrekkelijke naaldkleuren of een atypisch blad, waardoor ze direct een aparte eyecatcher zijn.

Nu tijdelijk promotie op insecticide, voor onder meer de buxusmot. Meer info? zie onze winkel.