Stap voor stap kunstgras aanleggen

Kunstgras... Vroeger was het een doodzonde, maar met de huidige technieken en kwaliteit van het gras, is het niet meer van echt te onderscheiden! Zo heeft u wel de voordelen van een normale grasmat, maar niet het onderhoud. Gemakkelijker kunnen we het niet voor u maken!

Kunstgras in de tuin: waar kunt u aan denken?

Kunstgras koopt u niet jaarlijks, dus het is belangrijk om u goed te laten informeren. Onze experts staan altijd voor u klaar! Het is meestal fijn om even 'live' te komen kijken en voelen, zodat u de juiste keuze kunt maken en niet voor verrassingen komt te staan!

  • Kwaliteit
    De kwaliteit van kunstgras hangt deels af van het aantal vezels per vierkante meter. Hoe hoger dit aantal, hoe slijtvaster het kunstgras is. De mosvezels zorgen ervoor dat het gras niet gaat hangen. Rechtop blijven de grassprieten het mooiste natuurlijk. 
     
  • Inzanden
    Wij raden aan om de verse kunstgrasmat altijd in te zanden. U strooit zand in, zodat de kunstgrasvezels niet plat gaan liggen. De slijtage blijft hierdoor dus beperkt. Tegelijkertijd zorgt het zand voor extra gewicht, wat het stabieler maakt en als er plooien zijn ontstaan zullen deze door het zand ook wegzakken. Let op dat u alleen speciaal zand hiervoor gebruikt. Dit speciale zand voor kunstgras is verkrijgbaar bij ons in het tuincentrum.
     
  • Onderdoek
    Tussen de zandlaag en het kunstgras kunt u een extra laag inzetten: onderdoek. Het doek heeft een verdelende werking en beperkt sporen door groot gewicht op één plek. Pas altijd op met punten van hakken of een parasol. Dit kan het kunstgras beschadigen.
     
  • Hittebron
    Kunststof is gevoelig voor warmte. Daarom is het raadzaam om altijd op te passen met vuur, barbecues of sigaretten. Een schroeiplek komt u niet meer vanaf. Ook als de temperaturen toenemen kan het kunstgras erg heet worden. Om comfort te behouden (bijvoorbeeld met blote voeten erop lopen), kunt u het best af en toe besproeien om het wat af te koelen.

kunstgras

Voordelen van kunstgras

Waar kunstgras vroeger echt eruit zag als plastic, is dit in de laatste periode gelukkig ontzettend verbeterd! Wij zeggen 'gelukkig', omdat er gewoon ontzettend veel voordelen zitten aan het hebben van kunstgras.

  • Super onderhoudsvriendelijk! Nooit meer maaien, bemesten, inzaaien, geen plagen of kanten steken.
  • Waterbesparend, want u hoeft niet te sproeien.
  • Het hele jaar door een mooie groene mat
  • Bestand tegen regen, zon, hagel, vorst en droogte!
  • Geschikt voor speeltoestellen en gezinnen met kinderen
  • Een zwembad of kleed kan lang blijven liggen, zonder dat het gras beschadigd
  • Het heeft een levensduur van wel 10 tot 25 jaar
  • Geen last van alergieën, zoals hooikoorts
  • Gemakkelijk zelf aan te leggen (zie onze tips hieronder)

In 12 stappen kunstgras aanleggen

Kunstgras kunt u natuurlijk laten aanleggen, maar u kunt dit ook prima zelf! Volg onze tips en u heeft snel een mooi resultaat!

  1. Kunstgras inspiratie
    Doe eens online inspiratie op! Op het moment dat u uw grasmat wilt inruilen voor kunstgras of u ruimte heeft voor een stuk onderhoudsvriendelijk groen, wilt u eens kijken naar de mogelijkheden, zodat u helemaal achter uw plan staat.
     
  2. Opmeten van de tuin
    Meten is weten, dus meet rustig en zorgvuldig de afmeting op van de plek waar u kunstgras wilt leggen. Als u klaar bent, meet het dan liever nogmaals. Als u het verkeerd heeft opgemeten, is dit zonde, want dan zit u met een tekort of overschot aan kunstgras!
     
  3. Ondergrond
    Wat is de ondergrond van de plek waar u kunstgras wilt leggen? Dit is belangrijk voor de fundering en stabiliteit van de grasmat. U wilt straks niet kennismaken met bijvoorbeeldverzakkingen in de tuin.
     
  4. Fundering aanleggen

    - Zandgrond
    Een zandgrond is ideaal om kunstgras op te leggen. Maak een stabiele en gladde ondergrond van minimaal 20 cm vulzand. Vervolgens mag het kunstgras erop.

    - Kleigrond
    Heeft u een kleigrond? Deze laat water slecht door en door de verschillen in dichtheid kunnen er gemakkelijk verzakkingen ontstaan. Graaf een stuk weg en leg een fundering van gebroken puin granulaat of lavastenen. Er kan zelfs een drukdoek overheen, voordat u met vulzand aan de slag kunt gaan. Denk ook aan de drainage!

    - Veengrond
    Veengrond lijkt te veren als u erop springt. Leuk natuurlijk, maar niet erg stabiel! Graaf het veen weg tot de vaste grond en herhaal de stappen net als bij de kleigrond. Het drukdoek mag u bij veengrond overslaan.

    kunstgras
     
  5. Kantopsluiting plaatsen
    Voor een nette en strakke afwerking en een stabiele ligging van het kunstgras, kunt u ervoor kiezen om een kantopsluiting te plaatsen. U kunt werken met beton, staal, hout of kunststof.
     
  6. Egaliseren
    De contouren van het kunstgras zijn nu goed zichtbaar. Een trilplaat kan goed helpen om de toplaag goed aan te drukken en een vaste onderlaag te creëeren. Met egaliseer gereedschap, zoals een waterpas of afrijlat, werkt u de plaats van uw kunstgras dan mooi af. 
     
  7. Vliesdoek
    Het aanleggen van een vliesdoek onder het kunstgras helpt bij het beperken van mollen en ander ongedierte, maar u krijgt ook minder snel verzakkingen! Let op dat u het vliesdoek strak aanlegt tot de kantopsluiting en het goed vastzet met grondpennen.
     
  8. Kunstgras
    Eindelijk is het dan nu tijd voor het kunstgras! Start in een haakse hoek en meet vanaf daar uit hoe u het beste kunt starten. Let op dat u bij het snijden een speciaal mes gebruikt met een ronde afwerking (wat ze ook voor vloerbedekking gebruiken) en dat u altijd aan de onderzijde snijdt. zo beschadigd u de mat zelf niet. Leg het gras altijd in dezelfde richting. Zo voorkomt u optisch kleurverschil.
     
  9. Lijmtape (optioneel)
    Indien nodig, kunt u zelfklevende lijmtape gebruiken om het kunstgras vast te leggen. Bij secuur werk, zijn er geen naden zichtbaar.
     
  10. Grondpennen
    Als de gehele oppervlakte bedekt is, dan is het tijd om deze vast te zetten met grondpennen. Zet ze romdom en over de lijmnaden, zodat alles goed vast ligt. Per 50 cm is één pen voldoende, maar bij intensief gebruik kunt u deze afstand wat verkleinen.
     
  11. Instrooien
    Nu is het de beurt aan het instrooizand. Vijf kilogram per vierkante meter is er onfeveer nodig om de grassprieten fier rechtop te laten staan. Met een harde bezem kan het ingeveegd worden, maar u zou ook een speciale veegmachine kunnen huren.
     
  12. Opruimen
    Niet het leukste klusje, maar wel als u het resultaat ziet! U kunt trots zijn op uw harde werk! In een mum van tijd heeft u een strakke en groene grasmat, waar u direct van kunt genieten!

Kunstgras kopen

Bent u helemaal om en wilt u nog meer weten over kunstgras? Kom dan gerust eens langs bij Bloemenhuis om ons uitgebreide assortiment te bekijken! Onze soorten zijn van hoge kwaliteit, zacht en gemakkelijk te leggen. Onze ervaren medewerkers kunnen u er alles over vertellen. U bent van harte welkom!

kunstgras