Een moestuin starten als een PRO!
Een moestuin is natuurlijk heerlijk! Een salade smaakt toch lekkerder met sla uit eigen tuin en een tomatensoep met tomaten die u zelf hebt laten groeien is natuurlijk extra speciaal! Om u een handje te helpen zetten we wat zaaitips voor u op een rij, zodat u kunt moestuinieren als een PRO!
1. Moestuin locatie
Start altijd bij het begin: de juiste plek! Een moestuin groeit en bloeit het beste als deze zich zoveel mogelijk in de zon bevind. Kies voor een plek waar zeker 6-8 uur zon per dag is, want groenten zijn gek op zonlicht! Denk bij het kiezen van de juiste locatie ook aan de wind. Een beschutte plek is het meest ideaal. Over het algemeen komt er koude lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Is het mogelijk om de zuidkant van de tuin op te houden, dan is dit zeker aan te raden!
Geen zonnige tuin? Geen nood! Er zijn altijd gewassen die in de halfschaduw ook prima groeien. Denk hierbij aan biet en snijbiet, wortels, spinazie, mosterdblad, rucola en andere sla soorten.
Extra tips
- Het groentebed kunt u verhogen, waardoor de gewassen langer en meer zon opvangen.
- Als u de schutting een lichte kleur geeft (met verf), dan weerkaast de zon. Dubbele impact dus!
2. Beschikbare ruimte
Vergeet niet dat u geen grote lap grond nodig heeft om een moestuin te starten. Een vierkante meter kan al genoeg zijn om klein te beginnen, maar u kunt ook denken aan bijvoorbeeld klimfruit langs de schutting of muur. Een ruime bak met verschillende kruiden erin kan ook een leuk begin zijn. Uitbreiden kan altijd nog, dus bedenk eerst eens goed welke groenten, fruit of kruiden u graag zou willen hebben in de buitenruimte.
3. De grond is de basis
Heeft u enig idee wat voor grond er in uw tuin ligt? Vaak is de basis zand, klei of veen. Om te bepalen welke grondbasis u heeft, kunt u een handje grond pakken en uw hand tot een vuist knijpen. Ziet u klonten en kunt u er een rolletje van maken? Dan is de kans groot dat u een kleigrond heeft. Grond die makkelijk uit elkaar valt heeft vaak zand als basis. Zit het resultaat tussen de twee bovenstaande soorten in? Dan is de kans groot dat u op een veengrond de moestuin gaat opzetten.
4. Moestuin ontwerp
De volgende stap is erg leuk... Namelijk het kiezen van de gewassen! Op zoek naar makkelijke groenten? Dan is wellicht pluksla, kerstomaten, rucola of boontjes iets voor u. Ook aardappelen, courgetteerwten, komkommer, paprika, pompoen, prei, radijs en wortelen zijn niet moeilijk te kweken en een succes in de keuken!
5. Starten met de moestuin
De ideale periode om met een moestuin te starten is in het voorjaar als de vorst achter de rug is. U kunt jonge plantjes planten (makkelijker en sneller resultaat). Bij zaden heeft u iets meer tijd nodig zodat ze kunnen groeien. U kunt bij de keuze voor zaden wel al eerder beginnen met zaaien (februari), maar doe dit dan wel het liefste binnen in bijvoorbeeld een kweekkas, zaaibakje of potje op de vensterbank. Wilt u zaadjes extra snel laten ontkiemen, laat ze dan eerst binnen weken in een bakje water. Zo zuigen ze zich vol en wordt het proces versneld. Als de zaden zijn uitgegroeid tot kleine plantjes, mogen ze in april naar buiten. Vergeet niet dat mediterrane groenten, bijvoorbeeld tomaten en paprika's, echt binnen voorgezaaid moeten worden om over een tijdje succesvol in uw moestuin te staan.
Extra tip!
Een zaaikalender is erg handig, omdat u in één oogopslag kunt zien wanneer welke gewassen gezaaid, voorgezaaid of geoogst kunnen worden. Zie hier een voorbeeld van Pokon.
6. Moestuin indeling
Bij de indeling van de moestuin is het slim om de verschillende gewassoorten bij elkaar te plaatsen. De peulgewassen, koolsoorten, wortels & knollen en bladgroenten bijvoorbeeld. Zo kunt u gemakkelijk wat extra voedingsstoffen toevoegen als dit nodig is, omdat iedere groep zo zijn eigen voorkeuren heeft. Door op deze manier ook wisselteelt toe te passen, raakt de grond niet uitgeput.
7. Voordelen van wisselteelt in de moestuin
Niet alleen raakt de grond niet uitgeput bij het toepassen van wisselteelt, maar u houdt gelijk ziektes en plagen op afstand. De gewassen profiteren van de stffen die hun voorgangers hebben achtergelaten. U kunt het zien als een soort stoelendans, ieder jaar draaien de gewassen een vlak door. Het is verstandig om hiervan een plattegrond te maken, die u bewaard voor de volgende jaren. Zo kunt u altijd terugzien welke gewassoort waar stond en hier rekening mee houden bij de verzorging van de gewassen en de grond.
Extra tips!
-
Benut de hoogte, door wat klimfruit te leiden langs piramides van bamboestokken of klimrekken.
-
​Het is fijn als u overal goed bij kunt. Houdt hier rekening mee bij de indeling! Maak de bedden dus niet te breed.
- Als u de gewassen in strakke lijnen zaait, dan is onkruid gemakkelijk gespot (heeft u ooit onkruid in rechte lijnen zien groeien?). Verwijderen is zo extra gemakkelijk!
8. Zaden planten
Wees niet te enthousiast met de zaadjes, want veel planten dichtop elkaar groeien lastig uit tot grote en mooie planten. Sommigen verdelen de zaadjes zelfs in twee rondes. Als tijdens de eerste ronde zaai en groei ronde wat afvalt, dan is er nog een tweede poging met het restant van de zaden. Door wat extra hulp van een gespannen draad of stok op de aarde kunt u zaaien en mooie strakke lijnen. Zaadjes mogen meer water dan u misschien denkt. De kracht kunnen ze goed gebruiken tijdens het kiemen en groeien, dus jonge plantjes mogen zeker drie eetlepels water per keer. Laat ze vooral nioet uitdrogen! Liever een keer wat mer water dan droge grond.
Wilt u meer informatie of advies? Kom dan gerust eens bij ons langs in het tuincentrum. Onze ervaren medewerkers weten de ins and outs en adviseren u graag. Bij ons in het tuincentrum kunt u uiteraard ook allerlei diverse benodigdheden voor de moestuin vinden, zoals kweekpotjes, zaden, bordjes, kweekkassen, klimrekken, handschoenen en scheppen. U bent van harte welkom!