4 tips voor moestuin onderhoud

Nu de moestuin er mooi bij staat en alleen nog maar hoeft te groeien, heeft deze natuurlijk wel baat bij een goede dosis liefde. Deze kunt u hem geven en met onze 4 tips tovert u in een mum van tijd een prachtig oogst op tafel! Moestuin onderhoud voor iedereen!

1. Grond boost

Door middel van een pH test op uw moestuingrond kunt u zien wat de grond nodig heeft. Lust de grond wel wat extra calcium? Dan kunt u bij ons in het tuincentrum kalk komen halen. U kunt ook eierschalen vermalen en dit over de grond uitstrooien als alternatief. Compost geeft de aarde extra voeding, wat de zaadjes en planten nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. Een laag mulch, een extra bodemlaag rondom de planten, verbetert de kwaliteit van de grond in de tuin. Het houdt vocht vast, houdt onkruid tegen, beschermt de wortels van uw planten en werkt ook nog eens isolerend. Zo’n laag van 5 cm dik kan uit organisch materiaal bestaan zoals houtsnippers, bladaarde, grasmaaisel, stro (onder aardbeien leggen) en compost. Heeft u geen eigen compost, dan kunt u ook kant-en-klare natuurcompost gebruiken. Mulch bij voorkeur in het voor- of najaar, als de grond warm en vochtig is. Dit kunt u zelf maken van groenafval, tuinafval en koffiedik, maar bij ons in het tuincentrum hebben we uiteraard ook speciale voeding voor de moestuin. 

moestuin onderhouden

Voor volle en smakelijke producten is het belangrijk om uw moestuin te bemesten. Hiervoor is speciale groentevoeding verkrijgbaar, bijvoorbeeld Biologische groentevoeding. Deze bevat alle benodigde meststoffen voor kruiden en groenten. Staat er spinazie in de moestuin? Gebruik dan stikstof. Dit zorgt voor een optimale groei. Voor vruchtgewassen zoals tomaat en courgette kunt u fosfor en kalium als meststof gebruiken. Dat is goed voor de groei en de ontwikkeling van de vruchten. Wij hebben ook specifieke voeding voor bepaalde groenten, bijvoorbeeld tomaten.

2. Water geven

Voor de plantjes en zaadjes is regenwater beter dan kraanwater. De temperatuur is meer geschikt en regenwater bevat ook meer voedingsstoffen. Groenten doen het niet goed als ze niet genoeg, of soms zelfs teveel, water krijgen. Als de gewassen te weinig water krijgen, ziet u de planten snel in bloei gaan. Laat u echter niet misleiden, want dit is een overlevingsstrategie! Nakomelingen gaan voor! Vergeet dus niet om de gewassen water te geven. Tevell water is ook niet goed, want dan is er het risico van plantrot. Let dus op dat er voldoende drainage is en het water altijd weg kan lopen. Geef altijd water aan de voet van de plant.

3. Weg met onkruid!

Onkruid zijn de ongewenste gasten in uw moestuin en deze gebruiken voeding, die eigenlijk voor uw groente, fruit en kruiden bedoeld is! Onkruid is immers net zo dol op de vruchtbare, bewerkte grond als uw groentes. Door het spitten in de grond zijn de zaadjes die jaren lang hebben liggen sudderen weer wakkergeschud. Ze doen hun best om zo snel mogelijk groot te worden, te gaan bloeien en om voor zoveel mogelijk nakomelingen te zorgen.De tijd die u wilt besteden aan het verzorgen van uw jonge plantjes, kan zomaar opgesloke worden door het verwijderen van paardebloemen, weegbree en boterbloemen. Verwijder onkruid dus altijd snel en de bodem kunt u bedekken met cacaodoppen om onkruid wat meer buiten de deur te houden. 

Zorg dat u altijd goed gereedschap in huis hebt (onder andere een hark, schoffel en spade) zodat u uw moestuin het hele jaar onkruidvrij kunt houden. Hoe minder onkruid, hoe beter het is voor de gezondheid van de gewassen. Gulden regel: ga uit van elke dag een ‘rondje’ moestuin. 

moestuin onderhouden

4. Insecten en plagen

Veel insecten, zoals bijen, vlinders en sluipwespen zijn juist vrienden van uw moestuin! Ze bestuiven bloemen en verjagen plaagdiertjes. Het is dus verstandig om ook wat bloemen en struiken rondom de moestuin te zetten die deze insecten aantrekken. Denk hierbij aan de buddleja, bloemen en schuilplekken onder stenen of een professioneel insectenhotel! 

Een ander soort insecten, zoals slakken of aaltjes, komen graag snoepen van uw prachtige frisgroene groentes. Ook is er het risico op schimmels en ziektes. U kunt veel voorkomen door wisselteelt toe te passen. Grijp snel in, als u iets opmerkt tijdens het water geven van de afzonderlijke planten. In de ideale wereld gebruikt u helemaal geen gif om plagen te bestrijden, dus gelukkig zijn er ook enkele natuurlijke oplossingen, voor bijvoorbeeld aaltjes tussen uw gewassen.

  • Door afrikaantjes bij uw tomaten neer te zetten, schrikt u door de geur vliegen en aaltjes af.
  • Luizen kunt u weren door lavendel, uien, knoflook, dille of salie in de moestuin te verwerken. Daar zijn ze niet dol op!
  • Slakken zijn gek op bladeren, dus zorg ervoor dat u geen bladafval hebt liggen.

Mocht u het met natuurlijke oplossingen niet redden, denk dan eens aan een biologisch bestrijdingsmiddel.

Het team van Bloemenhuis wenst u veel succes en plezier in uw moestuin! Ons team staat voor u klaar bij al uw vragen. Voor handige benodigdheden, zoals tuinhandschoenen, een schoffel, gieter of mest weet u ons te vinden!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Moestuin