5 Buxus vervangers

U heeft vast ook gehoord over de buxusziekte of de rupsen die de buxus compleet wegeten. Erger nog, misschien heeft u nu zelfs zieke en dode buxussen in de tuin staan! Wat is de buxusziekte precies en welke planten zijn veilige en de beste buxus vervangers? Wij vertellen het u hier!

Wat is de buxusziekte?

Zijn de blaadjes van uw buxus eerst bruin en vervolgens bleek? Heeft u veel verdroogde blaadjes? Of ziet u lange zwarte strepen op de takken, samen met donkere kringen op de blaadjes met lichte kringen erom heen? Dan is de kans groot dat u de buxusziekte in de tuin heeft zitten. Iets zwakkere buxussen zijn hier het meest gevoelig voor en de infectie verspreid zich via de schimmel. Deze wordt door de wind door de lucht geblazen, verspreid door opspattende regen, maar ook door geïnfecteerde kleing en tuingereedschap. De schimmel is enorm hardnekkig, dus wij adviseren om de aangetastte buxussen in zjn geheel te verwijderen, voordat de schimmel meer schade aanricht. Reinig uw tuingereedschap goed met chloor of alchol en gooi de gebruikte doeken hiervoor vervolgens weg. 

buxus vervangers

Rupsen van de buxusmot

Ziet u de lange rupsen met groene en zwarte lengtestrepen zich voleten aan uw buxus? Dan heeft u de buxusrups te pakken. Probeer deze zoveel mogelijk te verwijderen. Dit kan handmatig, maar als dit te arbeidsintensief wordt, dan kunt u ook een ecolisch bestrijdingsmiddel proberen. Wees er in ieder geval snel bij, voordat ze zich gaan vermenigvuldigen en er niets meer over is van uw mooie struiken!

5 Buxus vervangers

De buxus heeft het tegenwoordig zwaar in ons land en velen hebben ze al moeten verwijderen uit hun tuinen. Nu wilt u wel het groene aangezicht behouden, dus hebben wij eens mooie vervangers voor u op een rij gezet. Zo hoeft u niet te lang te treuren om de lege plek van uw verwijderde buxus. De onderstaande alternatieven zijn bestand tegen de buxusschimmel en buxusmot, dus een veilige keuze!

 1. Ilex crenata of Japanse Hulst
  De Japanse Hulst ligt qua onderhoud en uitstraling het meest dichtbij de buxus. Dit is een goede keuze als u moeilijk afscheid kunt nemen van uw vertrouwde buxus. Hij heeft kleine, ronde en groene blaadjes die gedurende de winter groen blijven. Het is een mooie beschutting en geeft in het voorjaar zelfs zwarte besjes.

  buxus vervanger
   
 2. Taxus
  De Taxus heeft naalden en lijkt daardoor minder op de Buxus.Wat wel vergelijkbaar is, is dat hij met gemak in verschillende vormen te snoeien is. Hij heeft dezelfde dichtheid als de Buxus en groeit op zijn gemak. Met één tot tweemaal snoeien per jaar, vraagt hij niet veel onderhoud.

  buxus vervangers
   
 3. Lonicera nitida
  De Lonicera nitida, ook wel bekend als de Chinese kamperfoelie of de struikkamperfoelie, is een wintergroene haagplant met een zeer dichte vertakking en kleine, donkergroene bladeren. Omdat deze bladeren ovaal van vorm zijn, is de Lonicera nitida naast de Ilex crenata een van de meest populaire buxusalternatieven. Wanneer je het snoeien goed bijhoudt, kan een haag van Chinese kamperfoelieplanten net zo laag en strak gevormd gehouden worden als een buxushaag.

  buxus vervangers
   
 4. Euonymus of Kardinaalsmuts
  Euonymus soorten groeien het beste op een goed doorlatende en humusrijke grond, hoewel bijna iedere grondsoort geschikt is. De kardinaalsmuts is afkomstig uit Japan en Korea. De kardinaalsmuts kan uitstekend worden gebruikt voor het maken van lage hagen. Ze zijn zeer winterhard en gemakkelijk bij te houden. Voor de bonte soorten van de kardinaalsmuts geldt dat hoe meer de plant in de zon staat, hoe bonter het blad wordt. Zet men de plant in de schaduw, dan zal het blad meer groen kleuren.

  buxus vervangers
   
 5. Liguster
  Een haag met een klassieke uitstraling. Het blad is iets puntiger en langer ten opzichte van de Buxus, maar hij is mooi vol en half wintergroen. Hij is tevreden met iedere standplaats en een snelle groeier. Ideaal dus voor een lege plek die u opgevuld wilt hebben. Als u zoekt naar een groene buxus vervanger kunt u kiezen voor de Liguster Ovalifolium of de Liguster Atrovirens. Zoekt u echter naar nét iets anders, dan is de Liguster Ovalifolium Aureum een interessante optie. Deze heeft namelijk een mooie gele rand om het blad heen.

  buxus vervangers

Buxus vervangers kopen

Bent u onlangs de rupsen of schimmel in uw buxus tegengekomen? Dan kunt u nog proberen om deze te bestrijden. Echter is onze ervaring dat deze plagen en ziekte zo hardnekkig is, dat u direct het risico neemt dat meer planten aangetast worden als u de besmette planten langer in de tuin laat staan. Het is dus een afweging. Mocht u geen risico willen nemen en de buxus direct verwijderen, dan hebben wij mooie buxus vervangers voor u in onze collectie zitten. U bent van harte welkom om ze te komen bewonderen. Ons ervaren personeel staat voor u klaar!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten