Olijfbomen

Het zijn natuurlijk prachtige bomen met een mooie, Mediterrane uitstraling: olijfbomen! Ze zijn wereldwijd bekend en gewaardeerd door hun vruchten en alle producten die hiermee worden gemaakt. Hierbij denkt u wellicht direct aan olijfolie, maar vergeet ook diverse verzorgingsproducten en de geneeskrachtige werking niet! U kunt ook kiezen voor een olijfboom in uw buitenruimte. We introduceren u graag: de Olea Europaea!

Standplaats olijfboom

De olijfboom is een mediterraanse kamerplant die van nature in het warme Spanje en Portugal voorkomt. In deze landen ontvangen de olijfbomen gedurende de hele dag zonlicht en zijn zij in staat zich goed te ontwikkelen en te groeien. In Nederland waar de zonuren en intensiteit van de zon (helaas) aanzienlijk minder is heeft de plant meer moeite zich te ontwikkelen. Hierdoor is het van belang de olijfboom zoveel mogelijk zonlicht te bieden. Plaats de olijfboom op een standplaats in de volle zon, te denken aan voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.

Olijfboom - Bloemenhuis

Kenmerken olijfbomen

 • Sierlijke en grillige stam die steeds meer open gaat staan, naarmate hij ouder wordt
 • Winterhard (bij maatregelen zoals hieronder)
 • Groenblijvend
 • Witte bloemen
 • Een aanwinst in iedere tuin
 • Kan wel tussen 2 en 4 meter hoog worden!

Wanneer is de olijfboom winterhard?

Zet de boom neer op een beschutte plek, graag beschermd tegen de koude oostenwind. In de tuin kunt u hem op een beschutte plek planten en heeft u hem in een pot? Dan is het in de koudere wintermaanden verstandig om hem goed dik in te pakken! Let op een goede drainage, bijvoorbeeld met hydrokorrels. Zo kunt u de boom water blijven geven en zo bevriest de kluit niet. Als u de boom in een pot heeft staan en u heeft de mogelijkheid om deze vorstvrij te laten overwinteren, dan heeft dit altijd de voorkeur. Staat hij binnen in de wintermaanden? Zorg dan wel voor genoeg licht en water. Dan komt uw boom de winter wel door! Ze kunnen namelijk winterhard zijn vanaf een standplaats met -10!

Olijfboom - Bloemenhuis

De verzorging van de olijfboom

 • Verkleurde bladeren
  Verkleurende bladeren betekent vaak teveel water. Als de bladeren geel-bruin worden is het verstandig de plant minder water te geven. Het kan ook zo zijn dat de plant onderop in de pot zijn water niet kwijt kan. Dan kunt u een afvoergat aan de onderzijde van de plantenbak maken, zodat overtollig water simpelweg kan weglopen.
 • Snoeien
  Er zitten verschillende voordelen aan het snoeien van de olijfboom. Ten eerste is het natuurlijk mooier om er een model in te houden. Hierdoor behoudt hij zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant. De olijfboom hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit. Het snoeien van een olijfboom kunt u het beste doen in het voorjaar. In deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.
 • Vermeerderen
  Ben u gek op uw olijfboom? Dan kunt u hem proberen te vermeerderen. Dit kunt u doen op twee manieren. Eerst kunt u proberen te stekken. Start met een stek van 25 cm, bij voorkeur een oudere scheut met een jonge scheut eraan vast. Plaats deze stek vervolgens erg diep in de grond. Zo ver dat alleen alleen de bovenste bladknop boven de grond uitkomt. Zet de stek enkele weken op een warme en lichte plaats en houd de grond vochtig. Hierna zijn de eerste wortels een feit en kan hij worden geplant of opgepot. U kunt ook proberen te vermeerderen door middel van afbuigen. Buig dan een tak van de moederplant richting de grond en zorg dat hij in de grond blijft door middel van een touw of steen. Maak de ondergrond los, zodat de tak gemakkelijk kan wortelen. Na genoeg water en zon kunt u de tak na ongeveer drie weken losknippen van de moederplant en zal deze zelfstandig verder groeien.

De verzorgende werking van olijven

Olijfolie is door de aanwezigheid van veel vet en mineralen zeer geschikt voor het behandelen van een pijnlijke en kwetsbare huid, zoals bij eczeem en psoriasis. Gebruik bij voorkeur olijfolie van de koude pers, de groene soort; deze is het meest voedend voor de huid. Ruwe ellebogen en knieën kunt u verzachten door ze 's morgens en 's avonds in te wrijven met olijfolie. De olijfolie kunt u op voorhand opwarmen in uw handen zodat ze beter in de huid wordt opgenomen. Droog en statisch geladen haar kunt u doen opleven door er wat verwarmde olijfolie in te masseren, uw haar in een warme handdoek te wikkelen en de olijfolie een nachtje te laten inwerken. Leg wel een schone, droge handdoek onder uw hoofd om vetvlekken op het beddegoed te vermijden. De volgende dag goed uitwassen met shampoo.

Olijfboom - Bloemenhuis

Olijven en gezondheid

De inwoners van Kreta zijn, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit, de gezondste mens op aarde. Nergens vindt men zo'n laag percentage hart- en vaatziekten en kanker. Het feit dat hun voedsel letterlijk drijft in de olijfolie heeft daar alles mee te maken. Uit onderzoeken van de World Health Organization (WHO) en de Europese Unie is vast komen te staan dat olijfolie niet alleen preventief werkt tegen hart- en vaatziekten en kanker (bij sommige soorten 75% minder kans!), maar ook werkzame stoffen bevat tegen hoge bloeddruk, leverziektes, ontstekingen en zelfs een pijnstillende werking heeft. Ook de kans op osteoporose (afname van botmassa) en reumatische artritis wordt door olijfolie met maar liefst 80% verlaagd. Gooi dus gerust een extra scheutje olijfolie in de pan tijdens het koken!

Olijfbomen kopen

Olijfbomen kunt u natuurlijk kopen bij Bloemenhuis! Wij hebben ze in vele vormen, soorten en maten, zodat u er altijd één vindt die perfect past in uw tuin of op uw balkon. Geniet van zijn prachtige uitstraling en krijg direct dat vakantiegevoel bij het aangezicht van deze mooie boom! Kom gerust eens langs om ons assortiment te bekijken. U bent van harte welkom! U vindt ons tuincentrum in Beveren, nabij Sint-Niklaas en Gent. Plan uw route naar ons tuincentrum en ontdek de mogelijkheden!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen