Gazon kalken

Om een gezond en mooi groen gazon te behouden, is het belangrijk om de zuurgraad van het gazon op peil te houden. Dit doet u door kalk te strooien, dit maakt de grond minder zuur waardoor het gazon beter in staat is om meststoffen op te nemen. Hierdoor groeit het gras beter en krijgt mos een minder grote kans om het gazon aan te tasten. Kalk zorgt ervoor da meststoffen goed worden opgenomen. Het is dus van belang dat u eerst uw gazon kalkt en daarna bemest. Let er wel op dat er tussen het moment van kalken en bemesten minstens vier weken moet zitten. Hiermee zorgt u ervoor dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doet. Wij hebben verschillende soorten kalk. Vraag ons personeel in het tuincentrum naar de beste kalk voor uw gazon. Ook met andere vragen kunt u altijd naar ons personeel toe stappen. Wij helpen u graag.

Gazon kalken - Bloemenhuis

Kalk gazon

Kalk wordt gebruikt als grondverbeteraar. Als uw gazon geel kleurt en niet meer mooi vol is, dan is het tijd om kalk te strooien. Groen in uw tuin groeit en bloeit het beste bij een zuurgraad bij een pH-waarde tussen de 6,5 en 7. Hoe hoger de pH-waarde, des te minder zuur is de grond. Zure oplossingen (hoge zuurgraad) hebben een pH-waarde lager dan 7. Basische oplossingen (lage zuurgraad) hebben een pH-waarde hoger dan 7. Wilt u een sterkere en vollere grasmat? Strooi dan kalk op uw gazon. Veel kalkproducten bevatten ook magnesium, magnesium zorgt ervoor dat uw gazon een mooie groene kleur krijgt. Mos ontwikkelt zich slecht op een kalkrijke grond en krijgt dus meer de kans op een kalkarme grond. Als u het gazon bestrooit met kalk, stijgt de zuurgraad van het gazon en weerhoudt u mosgroei op uw grasmat. 

Wanneer kalk strooien?

Het beste is om uw gazon twee keer per jaar te kalken. U bestrooit het gazon

  • aan het begin van het jaar, in februari of maart 
  • aan het eind van het jaar, in oktober en november met kalk.

Dit zijn de perioden wanneer het gras wel wat ondersteuning kan gebruiken. In de winter kunt u het gazon het beste zoveel mogelijk met rust laten. Het gras hoeft niet gemaaid te worden, ook niet besproeit en bemesten is in de winter ook niet nodig. Mocht er een koude winter op komst zijn, dat is dit wel de beste periode om kalk te strooien. Kalk zorgt er namelijk voor dat sneeuw en ijs smelt en dat smeltwater gemakkelijk in de grond wordt opgenomen. Hierbij helpt u de natuurlijk eigenlijk een handje bij een snelle en effectieve opname van kalk en daarbij verbetering van de grond. Strooi kalk wanneer het weer niet te droog is. Kalk werkt namelijk het beste als het direct kan worden opgenomen in de grond. Als het weer te droog is, dan blijft het kalk gewoon liggen op de plek waar het gestrooid is. 

Hoeveel kalk strooien?

U verspreidt de juiste hoeveelheid kalk gelijkmatig over het gazon. Het is bij het kalken belangrijk dat u elk stukje van het gazon voorziet van kalk. Heeft u een kleine grasmat in de tuin? Dan kunt u het kalken gewoon met een maatbeker en met de hand strooien. Als u een groter oppervlak moet voorzien van kalk, is het raadzaam om een strooimachine te gebruiken. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de kalk in gestructureerde banen over het gazon wordt gestrooid. Op deze manier is het gemakkelijk om grote oppervlaktes te voorzien van kalk. Gebruik één kilo kalk per m² of vijf tot tien kilo kalk per honderd vierkante meter. 

Kalkkorrels kopen

Wilt u uw gazon voorzien van een kalkbeurt? Kom dan naar het Bloemenhuis in Beveren voor de beste kalkproducten. Wij beschikken over kalkkorrels en kalk in poedervorm. Korrels kunt u gerichter strooien dan poeder. Kalk in poedervorn verstuift vlug en komt bovendien sneller bij planten terecht die niet tegen kalk kunnen. Vraag ons personeel naar de beste kalk voor uw grasmat en zorg ervoor dat uw grasmat er dit jaar weer groen en gezond bijligt. Vind onze locatie en openingstijden op de contactpagina. Heeft u vragen over het kalken van uw gazon? Neem contact op door te bellen naar 03/775 84 56 of stuur een mail naar info@bloemenhuis.be

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon