Kleine bomen

Zoek je een kleine boom voor in een stadstuin? 

Bij Bloemenhuis zijn we gespecialiseerd in bomen en hebben we meer dan 100 soorten op voorraad staan. Ook voor een kleine tuin of voor een stadstuin is het mogelijk om een boom te plaatsen.  Een boom zorgt er vaak voor dat uw tuin doorbroken wordt en zorgt voor een extra dimensie in jouw tuin. Ook kan een kleine boom snel voor de nodige schaduw zorgen. Bovendien helpen we jou ook met het zoeken naar een kleine boom die een meerwaarde is voor jouw tuin. Wil je een kleine groenblijvende boom of eerder een kleine boom die goed is voor de bijen? Wij helpen je graag verder.

Welke bomen kan je hiervoor gebruiken?

De meest gekende zijn de bolbomen zoals: Bolacacia, trompetboom, bolesdoorn enz... 
Maar we hebben voldoende soorten kleine bomen staan die niet hoger worden dan 6 meter, deze hebben een natuurlijke vorm en passen in iedere stadstuin. Ook bieden we grotere boomsoorten aan die smal blijven en ook zo geschikt kunnen zijn voor in jouw kleine tuin. Ook vormbomen zijn hiervoor geschikt. Denk maar aan dakbomen en leibomen, wel dien je deze vaak te snoeien. Ook veel meerstammige bomen kan je als kleine boom gebruiken. 

Onze top 10 kleine bomen voor in een stadstuin of kleine tuin

1. Amelanchier lamarckii - krentenboom

Wordt vaak als struik of meerstammige boom aangeplant maar kan ook doorgroeien tot kleine boom. Deze soort bloeit in het voorjaar, voor er blad op de boom staat. Hierna verschijnen de eetbare bessen aan het einde van de zomer. Ze smaken zoet, zijn sappig en geliefd door vogels. Heeft een oppervlakkig en fijn wortelgestel. Stelt niet veel eisen wat betreft de standplaats, liefst enigszins kalkhoudend en niet te nat.

2. Tilia henryana - wimperlinde

Tilia henryana staat op plaats 2, omdat hij tot één van de beste bijenbomen behoord. De heerlijk geurende geelwitte bloemen staan met 20 tot 50 bijeen en zijn al vanop 50 meter te ruiken. T. henryana heeft bijzonder decoratief blad dat tijdens het uitlopen roze tot donker bronskleurig is. Tilia henryana verlangt een warme en beschutte standplaats.

3. Eriobotrya japonica 

Eriobotrya japonica, Loquat of Japanse wolmispel is een groenblijvende boom
Deze kleine boom wordt niet veel hoger dan 3 tot 4 meter en groeit in parasolvorm. Plant deze boom liefst op een zonnige beschutte plaats. We kweken hem hier in het waasland al 7 jaar zonder enige problemen met vorst. Enkel bij jonge bomen is bij sterke vorst het eerste jaar inpakken aangeraden. 
Wanneer deze op het zuiden in een beschutte plaats wordt geplant vormt deze ook in ons klimaat eetbare vruchten. 

4. Cornus kousa 'China girl' 

Cornus kousa, 'China girl' ook wel japanse of chinese kornoelje genoemd is een bladverliezende struik die tot 3 meter groot wordt en in zeldzame gevallen ook als kleine boom wordt gebruikt. Hij geeft enorm veel bloem in mei en juni, de bloemen zijn wit. Hierna vormt hij rode vruchten in de herfst die ook graag door vogels gegeten worden. Bovendien heeft deze struik/boom een mooie geel-oranje herfstkleur. 

5. Quercus palustris 'Green Dwarf' 

Deze bolboom, ook wel bolvormige moeraseik genaamd, wordt niet veel groter dan 3 meter. De kruin heeft na 5 jaar een doorsnede van +/-2 meter. Dat maakt dat deze boom traag groeit waardoor hij weinig of geen snoei nodig heeft in tegenstelling tot andere bolbomen. Hij heeft ook weinig last van ziektes en kan tegen een iets nattere grond waardoor hij voor vele tuinen in België een aangename aanwinst is met bovendien een mooie herfstkleur. 

6. Dakplataan 

Wie schaduw zoekt komt vaak bij dakvormen uit, dakplataan is hierbij de meest gekozen optie. Natuurlijk zijn er bij Bloemenhuis nog meer dakbomen verkrijgbaar in verschillende soorten. De dakplataan is veruit de snelst groeiende met het meeste blad. Hierdoor is hij uitermate geschikt om schaduw te creëren in jouw tuin. Zoek je alsnog een dakboom die trager groeit en waarbij er minder snoei nodig is, dan is Liquidambar styraciflua in dakvorm misschien wel de oplossing voor in jouw tuin. 

7. Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' 

Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' of amberboom is een zuilboom die smal blijft. Perfect op plaatsen waar er een doorgang is of waar er weinig breedte is maar waar men wel in de diepte wil breken. Als je deze charmante boom in de herfst tegen komt ben je op slag verliefd. De Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' heeft één van de mooiste herfstkleuren ! De bladeren verkleuren in de herfst van geel tot donker bordeaux.  

8. Catalpa bignonioides 'Nana' 

Catalpa bignonioides 'Nana' of trompetboom is een bolboom die om het jaar of om de 2 jaar gesnoeid dient te worden. Hierdoor wordt deze kleine boom niet groter dan 3 meter, afhankelijk van hoe kort je hem terug snoeit. Het blad verschijnt laat in het voorjaar. Hij heeft niet veel bodemeisen en hierdoor zal je hem ook vaak tegen komen bij velen in de tuin, liefst wel geen te natte grond. 

 

9. Malus 'Evereste'

Malus 'Evereste' is een kleine boom met een aanvankelijk piramidale kroon die later breder wordt. Malus 'Evereste' heeft bijna 6cm grote bloemen die in groepjes van 4 tot 8 bijeen staan. In knop is de kleur van de bloem donker paarsroze, eenmaal geopend zijn ze helderwit. Deze soort vormt talrijke sierappels die oranjerood zijn en een doorsnede hebben tot 3cm. De vruchten blijven eraan hangen tot aan de winter en worden vaak in het bloemschikken gebruikt. Je kan hem ook verkrijgen als meerstammige boom

10. Lagerstroemia indica

Lagerstroemia is een kleine, soms meerstammige, boom die traag groeiend is. De stam schilfert af waardoor er een leuke kleurschakering ontstaat.  De bloem op het einde van de zomer, begin herfst varieert van wit, roze tot paarsrood. De herfstkleur van witbloeiende bomen is gewoonlijk geel. Bij bomen die roze of paarsrood bloeien, is de herfstkleur oranje, rood of purper. Stelt weinig eisen aan de bodem, maar heeft een voorkeur voor een zonnige, beschutte standplaats. Hij verdient zeker een plaatsje in onze top tien al is het maar omdat hij enorm droogteresistent is. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen