Gazon

Wilt u een mooi groen gazon in uw tuin? Dat kan best, maar kies dan wel voor een grassoort die bij u past. Wilt u een gazon waar de kinderen op kunnen ravotten, kies dan voor een sterke grassoort zoals speelgazon. De fijnere meer kwetsbare grassoorten hebben meer sierwaarde. U dient het gazon regelmatig te mesten en in het voorjaar de mossen en onkruid te verwijderen. Een gazon kan worden ingezaaid, maar voor een snel resultaat bestelt u complete graszoden. Laat u ook goed informeren over de juiste grasmaaimachine die past bij uw tuin.

Graszaad zaaien of graszoden leggen?

Waar gaat uw voorkeur naar uit? Vind u de prijs belangrijker of een snel resultaat? Wij zetten voor u de voordelen van graszaad zaaien en graszoden leggen op een rij, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Voordelen gras zaaien

 • Zaaien goedkoper dan graszoden leggen
  Voor 100 vierkante meter gazon heeft u ongeveer 2,5 kilo zaad nodig. Een dergelijke verpakking koopt u voor ongeveer € 20,-. Bij graszoden betaalt u ongeveer tussen de €2,00 en €3,00 per vierkant meter.
   
 • Graszaad is lang houdbaar
  Graszaad blijft in de verpakking twee jaar goed. Na openen is het beperkt maar minstens nog een jaar houdbaar. Voorwaarde is wel dat het op een droge, donkere en koele plek wordt bewaard. Graszoden zijn bij lage temperaturen nog enkele dagen houdbaar. Bij temperaturen boven de 20 graden wordt de houdbaarheid toch erg beperkt. De graszoden moeten dan eigenlijk al binnen 24 uur gelegd worden.
   
 • Gras zaaien lichter werk dan graszoden leggen
  Zojuist hebben we u uitgelegd dat voor een gazon van 100 vierkante meter ongeveer 2,5 kg graszaad nodig is. Dat staat in groot contrast tot het gewicht aan graszoden dat nodig is. Graszoden wegen doorgaans 15 kilo. 100 graszoden komen dus neer op een gewicht van 1500 kilo.

  gazon
   
 • Gras zaaien vereist minder materiaal
  Doordat er geen zware graszoden vervoerd moeten worden, is er allereerst geen aanhanger nodig voor het transport. Ook kruiwagens zijn niet nodig voor het vervoeren van graszoden binnen de tuin. Tijdens het zaaien heeft u geen zware wals nodig om het veld af te walsen. Kortom allemaal zware materialen die niet nodig zijn.
   
 • Betere conditie voor gazon
  Door inzaaien kan uiteindelijk een beter resultaat worden bereikt dan met het leggen van graszoden. Graszoden kunnen worden gekweekt op een andere ondergrond dan aanwezig in uw tuin. Dit soort cultuurverschillen kunnen tot problemen leiden. Het is een bekend verschijnsel dat schimmelziektes optreden in pas aangelegde graszoden. Door gras te zaaien worden geen grondsoorten gemengd. De bodemcultuur hoeft zich niet hiervan te herstellen, dat beter is voor uw gazon.
   
 • Langere levensduur voor gazon
  Een gazon raakt naar verloop van tijd uitgeput. Grasplanten hebben geen eeuwig leven en uiteindelijk zijn mossen en onkruid niet meer te overwinnen. U moet er dan voor kiezen een nieuw gazon aan te leggen. Een ingezaaid gazon is twee jaar jonger dan een gazon van graszoden. Het gaat dan ook langer mee.

Voordelen graszoden

 • Direct resultaat
  Het eerste en meteen ook belangrijkste voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u meteen resultaat heeft na het plaatsen van de zoden. Heeft u de zoden in de tuin gelegd, dan heeft u direct een mooi groen gazon. Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan duurt het even voor u naar een mooi groen gazon kunt kijken.
   
 • Het hele jaar door graszoden leggen
  Een ander voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u de graszoden bijna het gehele jaar gelegd kunnen worden. Wilt u gras zaaien, dan moet u wachten op het juiste moment. Is de grond vochtig en niet stoffig, bevroren of modderig, dan kunt u gewoon graszoden leggen.
   
 • Vogels verpesten uw gazon niet
  Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan heeft u altijd het risico dat vogels de zaadjes van uw gras opeten. Dit zorgt ervoor dat uw gazon er niet zo uit ziet zoals gepland, maar diverse kale plekken bevat. Laat u graszoden plaatsen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken om dit probleem. Er liggen namelijk geen zaadjes in het gras, wat uw gazon onaantrekkelijk maakt voor vogels.

  gazon
   
 • De wind kan blijven waaien
  Een ander risico dat u altijd heeft bij het zaaien van uw eigen gazon, is dat de wind uw graszaadjes wegblaast. Heeft u een aangelegd gazon met graszoden, dan loopt u ook dit risico niet.
   
 • Onkruid?
  Een veelvoorkomend probleem waar mensen met een gezaaid gazon tegenaan lopen, is dat onkruid de uitstraling van het gazon verpest. Bestaat uw gazon uit graszoden, dan hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. Onkruid kan nog altijd voorkomen, maar de plantjes maken wel minder kans in een gazon dat aangelegd is met graszoden.
   
 • Strakke randen
  Als u een gazon heeft van graszoden dan kunt u de randen van uw gazon mooi recht maken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is het recht plaatsen van de graszoden.

Speel- of siergazon aanleggen

Zowel bij graszaad als bij zoden kunt u kiezen tussen speelgazon en siergazon. Speelgazon is veel sterker en aan te raden als u kinderen heeft of als het gras intensief wordt gebruikt.

Belangrijk is dat u vóór de aanleg van een nieuw gazon de grond eerst loswerkt en dan egaliseert. Daarna moet de ondergrond goed worden aangetrapt, met een plank of een rol. Zorg dat bij graszoden de naden goed aansluiten zodat deze niet uitdrogen. Trap de randen van de graszoden goed aan en veeg daarna wat aarde in de naden. Rol na het leggen het gazon na of sla – bij een klein gazon – de grasmat lichtjes aan met de achterkant van een schep, zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Kalk strooien

Let er bij pas gezaaid gras op dat de vogels het graszaad niet wegpikken. Prik om de vogels te verjagen eventueel hier en daar foliepapier op een stokje in het gras. Onkruid kan in pas gezaaid gras makkelijk kiemen. U kunt dit het beste bestrijden met meststof waaraan onkruidbestrijding is toegevoegd.

Verzorging na aanleg

Of u nu een gazon hebt gezaaid of een gazon van zoden heeft, zorg ervoor dat het de eerste tijd na aanleg niet uitdroogt. Sproei daarom in droge perioden regelmatig. Maak het nieuwe gazon of het gazon in wording niet elke keer drijfnat. Anders kunnen de wortels van de zoden gaan rotten of kan het graszaad wegspoelen.

Na aanleg in het voorjaar is het bij graszoden het beste eenmaal een langzaam werkende gazonmest te geven. Heeft u een gezaaid gazon, strooi dan twee weken na het zaaien een kortwerkende mengmeststof met veel stikstof. Dit zorgt voor een snelle groei. Geef een maand later een langdurige gazonmest. Bij goed weer kan het gras al na vier tot vijf weken worden gemaaid.

In ons tuincentrum vindt u ook tal van gazon gerelateerde producten: grasmaaiers, handmatige grasscharen of grasscharen op accu, grastrimmers, verticuteermachines, strooiwagens en meer. 

gazon