Gazononderhoud met onze maand kalender

Een gazon is niet extreem veel werk, maar het vergt wel enig onderhoud. Met een klein beetje liefde straalt het gras en geniet u dus van een mooi aangezicht. Wilt u precies weten wat er per maand gedaan moet worden? Dan biedt onze kalender met activiteiten voor gazononderhoud de uitkomst. 

Gazononderhoud  winter

In de winter is het oppassen geblazen! Gras is namelijk een natuurproduct wat erg kwetsbaar is in deze periode. Door op gras te lopen in tijden van nachtvorst of vorst, kunnen er zelfs brandplekken ontstaan! Nooit doen dus! Wel zijn er andere activiteiten die u kunt doen in deze periode van het jaar. Dit is het ideale moment om uw grasmaaier en andere gereedschap na te lopen. Zijn de messen van uw grasmaaier nog scherp en loopt hij nog soepel? Als u ervoor zorgt dat alles in deze maanden weer in orde is, dan staat alles paraat als de vorst het land weer heeft verlaten.

Januari

  1. Betreed het gras nooit als u het mooi wilt houden!

Februari

  1. Heeft u last van mos in het gazon? Dan is dit de ideale periode om kalk te strooien. Doe dit alleen als de zon weer schijnt.  Zonder zon is de tuin in rust en dit kunt u het beste zo laten. 
  2. Test de PH-waarde van uw grond met een bodemtest. Een waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal. Is uw gazon zuurder (een waarde onder 5,5)? Dan is het verstandig om kalk te strooien. Heeft uw gazon een hogere waarde dan 6,5, dan kunt u tuinturf strooien.
  3. Controleer uw tuingereedschap, voordat u het weer veelvuldig zult gaan gebruiken. Zijn de messen van uw grasmaaier en snoeischaren nog scherp? Heeft u nog nieuwe tuinhandschoenen nodig en is alles goed schoon?

Maart

  1. De eerste maaibeurt kan van start gaan met een graslengte van max 3,5 cm.
  2. Zorg voor een strak gazon door de graskanten af te steken. Een touwtje spannen helpt u om een kaatsrechte lijn te maken.
  3. Als u nog geen bodemtest gedaan heeft, dan kan dit deze maand nog als u van het voorjaar profijt wil hebben van een fijne en voorbereide tuin.

gazononderhoud

Gazononderhoud voorjaar

De lente is aangebroken en alles begint weer te groeien. Zo ook het gras! De periode van grasmaaien komt er weer aan (of is al begonnen)! De hoge luchtvochtigheid en hogere temperaturen zorgen ervoor dat het gras sneller groeit. Door de temperaturen en droogte moet er ook weer regelmatig gesproeid worden. Niet alleen de zon, maar ook de wind zorgt voor uitdroging van de bodem. Ook wordt er weer voor het eerst bemest. De dosering is hierbij cruciaal, net als het risico verbranding. Strooit u bij droog weer, dan is het verstandig om hierna de brandplekken te voorkomen.

April

  1. Bemesten kan weer vanaf een nachttemperatuur boven de 5 graden
  2. Verticuteren mag ook weer. Met een verticuteerhark (of machine!) heeft u in een mum van tijd mos en dode grassprieten verwijderd.
  3. Kale plekken kunnen opnieuw ingezaaid worden of vervangen worden dor nieuwe graszoden.
  4. Het gazon mag tweemaal gemaaid worden, maar let op dat u dit niet korter doet dan 3,5 cm.

Mei

  1. Het voorjaar is in volle gang, dus er mag nu wekelijks gemaaid worden. Stel uw machine af op 3,0 - 3,5 cm.
  2. Onkruid kunt u natuurlijk met de hand uit het gazon verwijderen, maar onkruidverdelgers klaren de klus ook. Let op dat u onkruidverdelgers alleen gebruikt bij een temperatuur boven de 15 graden.
  3. Bemest het gazon, als u dit in april nog niet gedaan heeft.
  4. Heeft u nog een restje mos gespot? Dan kunt u ijzersulfaat strooien en vervolgens het gazon verticuteren.

Juni

  1. Kale plekken in uw gras? Dit is het juiste moment om deze te herstellen! Zaai nieuw gras in of vervang ze door nieuwe graszoden.
  2. Vers gezaaid? Loop er dan niet overheen. U kunt het afzetten met touw, zodat het voor iedereen duidelijk is.
  3. Is uw gras langer dan 4,5 cm? Dan mag u het maaien!
  4. Bij droog weer moet het gras besproeid worden, bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond.

gazononderhoud

Gazononderhoud zomer

Een forse temperatuurstijging hoort bij de zomer. Laat het gras nu wat langer, zodat het beter bestand is tegen de hogere temperaturen. Maai altijd met scherpe messen, om zo het gazon zo min mogelijk te beschadigen. Sproei regelmatig zodat het gazon niet uitdroogt. Blauwe verkleuring van het gras? Zet dan de kraan maar aan, want dat is een teken van uitdroging! 

Juli

  1. Bij het maaien mag u het gras rond de 4,0 en 4,5 cm houden. Zo beschermt het gras zichzelf tegen de hogere temperaturen en droogt het minder snel uit.
  2. Het is belangrijk om goed te sproeien bij droogte en zorg ook dat iemand dit van uw overneemt, indien u met vakantie gaat.
  3. In de zomermaanden wordt het gazon vaak het meest intensief gebruikt. Verplaats items daarom regelmatig, zodat gras zich ook weer kan herstellen. Denk hierbij aan speelhuisjes, trampolines, tuinmeubelen en zwembaden.
  4. Bij beschadiging door intensief gebruik, kunt u mest strooien. Zo herstelt het zich sneller.

Augustus

Bij een vergelijkbaar weer met hoge temperaturen kunt u de stappen van Juli in de maand Augustus herhalen.

  1. Bij het maaien mag u het gras rond de 4,0 en 4,5 cm houden. Zo beschermt het gras zichzelf tegen de hogere temperaturen en droogt het minder snel uit.
  2. Het is belangrijk om goed te sproeien bij droogte en zorg ook dat iemand dit van uw overneemt, indien u met vakantie gaat.
  3. In de zomermaanden wordt het gazon vaak het meest intensief gebruikt. Verplaats items daarom regelmatig, zodat gras zich ook weer kan herstellen. Denk hierbij aan speelhuisjes, trampolines, tuinmeubelen en zwembaden.
  4. Bij beschadiging door intensief gebruik, kunt u mest strooien. Zo herstelt het zich snel.

September

Bij temperaturen van boven de 20 graden kunt u de stappen van de maanden Juli en Augustus opnieuw volgen. Zakt de temperatuur onder de 20 graden? Volg dan de onderstaande stappen.

  1. Bij temperaturen onder de 20 graden groeit het gras minder snel. Dit betekent minder vaak maaien. Let vanaf nu op de lengte van het gras om een maaimoment te bepalen.
  2. Heeft u een gazon op klei of veen? Dan mag deze maand voor de tweede keer geverticuteerd worden.
  3. Bij de laatste bemesting van het jaar is het verstandig om langzaam werkende meststoffen te gebruiken. Zo heeft uw gazon de hele winter door voldoende voeding.
  4. Net als in Maart, mag u de kanten netjes recht afsteken.
  5. Wilt u uw gazon uitbreiden of een nieuw gazon starten? Dan is dit de juiste periode! Zaai het gazon in en zorg ervoor dat er niet op gelopen wordt. Zet het bijvoorbeeld af met lint of touw. Let op dat de zaden voldoende water en voeding krijgen. 

gazononderhoud

Gazononderhoud herfst

Als de herfst van start gaat, dan is het gazon toe aan rust. In de zomermaanden is het optimaal gebruikt en beschadigd, waardoor het nu weer wat extra liefde verdient. Het gazon moet voorbereid worden op de herfst en winter met een laatste bemesting, het verwijderen van bladeren en een verticuteer sessie. Ook zult u het gazon voor de laatste keer dit jaar maaien.

Oktober

  1. Tijdens de laatste maaibeurt van het jaar is het verstandig om de machine wat hoger af te stellen. Doe dit op 4 cm, want met lagere temperaturen groeit het gras ook minder snel. Sterker nog, tijdens vorstperiodes staat de groei zelfs helemaal stil!
  2. Herfstbladeren mogen van het gazon verwijderd worden. Als deze vochtig worden en blijven liggen zullen ze gaan schimmelen. Hier kan uw gras ziek van worden, dus dit moeten we proberen te voorkomen.
  3. De tweede en laatste bodemtest van het jaar. Strooi kalk als uw PH-waarde lager is dan 5,0.

November

  1. Ziet u nieuwe herfstbladeren liggen? Blijf deze dan verwijderen.
  2. Blijft er water op uw gazon staan, dan is het belangrijk dat dit kan weglopen. Dit kunt u gemakkelijk doen door een riek een paar keer in het gazon te steken op de plek van het water, zodat het water de bodem in kan trekken.

December

  1. Blijf ervoor zorgen dat er geen water op het gazon blijft staan.
  2. Bij vorst, ijs of sneeuw mag het gazon niet betreden worden.
  3. Indien gewenst kunt u deze maand graszoden leggen.
  4. Berg uw tuingereedschap heel en schoon op voor het volgende voorjaar. Smeer de grasmaaier en scharnieren van gereedschap. Zorg dat er geen zand of gras achtergebleven is. 

gazononderhoud

Verzorg uw gazon

Heeft u naast de bovenstaande tips nog extra vragen over het verzorgen en onderhouden van uw gazon? Kom dan gerust eens bij ons langs! Onze ervaren medewerkers hebben de juiste expertise in huis om u te voorzien van goede adviezen. U bent van harte welkom.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon