• 10000m2
  Sfeer en natuur

Tuin- & landschapsarchitectuur Van Hove

Wat zijn de stappen naar uw droomtuin?

Elk goed tuinontwerp start met een verkennend gesprek. Dit gebeurt het liefst ter plaatse zodat onze tuinarchitect zich reeds een beeld kan vormen van de ligging van de tuin en de relatie met de woning en zijn omgeving. Daarnaast luisteren wij eerst naar uw persoonlijke wensen en ideeën zodat wij het ontwerp van de tuin hier volledig op kunnen afstemmen. Heeft u helemaal nog geen idee hoe u uw tuin wilt inrichten? Geen probleem: Aan de hand van sfeerbeelden en impressies kan onze tuinarchitect tijdens het gesprek perfect inschatten waar uw voorkeuren naar uitgaan.

                   

 

 
    

Creëer uw ideale buitenruimte

U heeft geluk! Als u op deze pagina terecht bent gekomen, betekent dit waarschijnlijk dat u namelijk de kans heeft om een nieuwe tuin aan te leggen óf om uw tuin nieuw leven in te blazen. Wellicht bent u onlangs verhuisd of wilt u de buitenruimte aanpakken en passend maken aan uw situatie en wensen. Laat dit nu één van de leukste dingen zijn om te doen! Het is even goed nadenken, brainstormen, passen en meten, maar van het eindresultaat heeft u jarenlang, dagelijks plezier! Hier helpen wij u graag bij!

Uw tuinontwerp stap voor stap

Hoewel wij u natuurlijk goed kunnen helpen met het ontwerp en het aanleggen van de ideale buitenruimte, is het wel verstandig om hier zelf van tevoren al goed over na te denken. Hiervoor geven wij u graag stap voor stap enkele handige tips.

Stap 1: Wensen voor de tuin

Start eerst eens met een lijstje met zaken die u belangrijk vind en graag zou zien in uw nieuwe buitenruimte. Laat de ideeën de vrije loop en laat u niet beperken tot kosten of ruimtegebrek. Daar zijn wij voor om u hierbij te helpen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terras, wellicht een eetplek in de schaduw en mooie ligbedden om te genieten van de zon. Wilt u gebruik maken van een grote buitenkeuken, zou een veranda fijn zijn, zodat u nóg langer buiten kunt zitten of heeft u misschien graag een vijver of een plek met stromend water? Zou een stuk gras voor de kinderen fijn zijn of wilt u misschien een kruidentuin of speeltoestel? Alles mag!

Stap 2: Sfeer bepalen

Wat voor sfeer spreekt u aan in de tuin? Gaat u voor strak en design omdat dit bij uw huis past, of voelt u zich meer op uw gemak in een Mediterraanse sfeer, compleet met hout, olijfbomen en terracotta buitenhaard? Wellicht past een Engelse sfeer meer bij u, kopjes thee onder een patio begroeid met rozen of past een boho gevoel meer bij u, met eeb terras met bolletjes lampjes, poefen en kleden? U kunt online natuurlijk veel inspiratie vinden of een mooi tuinmagazine erbij pakken. Print of scheur uit welke stijl u mooi vind, zodat hier de indeling, verlichting en beplanting hierop aangepast kan worden.

Stap 3: Denk na over uw budget

Dit is natuurlijk het minst leuke onderdeel, maar het is wel erg van belang. Afhankelijk van het budget kan er namelijk een passend ontwerp gemaakt worden. Vergis u niet, voor praktisch ieder budget zijn er mogelijkheden en hierin kunnen wij u als geen ander adviseren.

Stap 4: Waar komen de zitplekken in de tuin?

Waar zou u graag verschillende hoekjes en zitplekken willen zien in de tuin? Denk hierbij ook aan de stand van de zon, zodat u altijd een plek heeft in de zon, maar ook een schaduwplek om te kunnen ontspannen. Vergeet hierbij ook de privacy niet! Als u een loungeplek kiest die nu geen privacy geeft, kunt u denken aan een stuk schutting of wat hogere beplanting. 

Stap 5: De beplanting

Om de beplanting te bepalen is het van belang om kennis te hebben van soorten, maten, bloeitijden, standplaats en kleurcombinaties. Geen nood, hier helpen wij u graag bij! Mocht u bepaalde fruitboom, struik of andere beplanting in uw tuin willen hebben, noteer dit dan. Dan kijken wij of we dit in het ontwerp mee kunnen nemen. Wij zorgen er namelijk voor dat u het jaar rond kunt genieten van het groen!

Stap 6: Verlichting

Naast functionele verlichting, langs het huis of op uw terras, is sfeerverlichting ook belangrijk. Zo komt een gezellig hoekje of een mooie boom extra mooi uit én licht om het huis werkt ook nog eens verhogend voor de veiligheid! Inbrekers komen niet graag in een verlichte tuin, dus we kunnen ook denken aan extra licht, wat werkt op bewegingssensor.

Stap 7: Tuinmeubelen en accessoires

We eindigen met de tuinmeubelen en accessoires. Deze maken een tuin helemaal af! Een comfortabele loungeset of gezellige plek om te kunnen ontspannen voegt enorm veel waarde toe aan de buitenruimte. We maken alles af met passende kussens, potten met planten, vuurkorven, wat u maar wilt. Vor u het weet kunt u genieten van een prachtige tuin, die perfect aansluit op uw situatie!

Hulp bij uw tuinontwerp

Met deze algemene info kunnen wij aan de slag met uw tuinontwerp. In eerste instantie wordt er een voorontwerp gemaakt waarbij de vormgeving en beleving centraal staat: de ontsluiting van de woning, circulatie en het creëren van aangename en sfeervolle buitenruimten. Ook de verhardingen en beplanting worden reeds opgenomen in het plan maar nog niet in detail uitgewerkt zodat u zich in deze fase toch reeds een goed beeld kan vormen van uw toekomstige tuin. In een vervolggesprek ter plaatse of bij ons op het bureau wordt het voorontwerp toegelicht. Hier is er nog voldoende ruimte om bijkomende wensen in het definitieve plan op te nemen of een antwoord te krijgen op nog prangende vragen.

Na het goedkeuren van het voorontwerp werken wij uw tuin verder tot in detail uit. U krijgt een compleet grafisch uitgewerkt tuinplan dat wordt aangevuld met een beplantingsplan en een technisch uitvoeringsplan op schaal, zodat u zelf direct aan de slag kunt. Had u graag beroep gedaan op ons voor het leveren en/of aanplanten van uw tuin? Dan bekijken wij graag wanneer de aanleg van uw droomtuin kan starten. Bovendien geniet u ook nog eens van een mooie korting op uw tuinontwerp!

Het Kostenplaatje

Wij vinden het belangrijk om hierover helder te zijn. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn en kunnen we samen bepalen waar en hoe wij u kunnen helpen met het realiseren van uw droomtuin! Om het overzichtelijk te maken, werken wij met drie verschillende pakketten.

Kostprijs van uw tuinontwerp

Pakket 1: Compleet Tuinontwerp 

Dit pakket omvat een volledig uitgewerkt tuinontwerp naar uw wensen. Inbegrepen hierin zijn:

 • Plaatsbezoek met vraaggesprek
 • Voorontwerp met persoonlijke toelichting
 • Een plannenbundel (zowel op papier als digitaal) met:
  - Grafisch ontwerpplan op schaal
  - Beplantingsplan en –lijst
  - UitvoeringsplanKostprijsberekening beplanting 

De bijbehorende kosten afhankelijk van de afmeting van uw tuin.

Voor tuinen tot 150m²:                              €750*
Voor tuinen van 150m² tot 2000m²:        €850*
Voor tuinen vanaf 2000m²:                       Op aanvraag

Indien u bij ons de volledige plantenlijst bestelt geniet u van een korting van €250 op het tuinontwerp.
 
*(exclusief mogelijke verplaatsings- , opmetings- en leverkosten)

Pakket 2: Kleine projecten 

Heeft u een kleine tuin of stadstuin die u toch kwalitatief wil inrichten? Dan is advies op maat met de juiste materialen en beplanting wellicht interessanter! Wij helpen u graag hierbij. 

Elementen waaruit uw pakket kan bestaan:

 • Plaatsbezoek met vraaggesprek (indien nodig)
 • Adviesnota met materiaalkeuze, beplantingen en sfeerbeelden
 • Beperkt ontwerpplan met beplantings- en inrichtingsopties
 • Detailbeplantingsplan van bijvoorbeeld een border, verticale tuin of beplanting in potten. 

Voor tuinen tot 100m²:                            vast tarief à €50/uur
 
U geniet bovendien 10% korting op de aankoop van uw planten en 5% op buitendecoratie.
 
Pakket 3: Speciale projecten

U bent niet op zoek naar een volledig tuinontwerp maar zoekt bijvoorbeeld ideeën voor uw voortuin of een gedetailleerde plantenborder? Wilt u uw huidige tuin moderniseren met enkele hedendaagse heesters en siergrassen of zoekt u enkele prachtige bomen die uw tuin net dat iets meer cachet geven? Ook hierbij helpen wij u graag verder met persoonlijk en professioneel advies.

Elementen waaruit uw pakket kan bestaan:

 • Plaatsbezoek met persoonlijk advies en een overzichtelijke adviesnota
 • Detailbeplantingsplannen voor specifieke situaties (uitgebreide borders, vijverbeplanting, bedrijfsgroen, schaduwtuinen,…)
 • Bestelling, levering en/of aanplant op maat van exclusieve planten of minder courante maten. 

Kostprijs:           vast tarief à €50/uur

Uw tuinontwerp in goede handen!

Of u nu een grote tuin heeft of een kleinere buitenruimte. Een groot budget of een iets kleiner budget. Wij denken graag met u mee! Met onze jarenlange ervaring stellen wij een goed doordacht tuinontwerp op, wat past bij uw wensen én uw budget! We kunnen alleen een ontwerp voor u maken, maar u ook al het werk uit handen nemen en het plan uitwerken. Wat uw wensen ook zijn, onze experts staan voor u klaar om aan de slag te gaan! U bent van harte welkom!