Van Hove Tuin- & landschapsarchitectuur

Wat zijn de stappen naar uw droomtuin?

Elk goed tuinontwerp start met een verkennend gesprek. Dit gebeurt het liefst ter plaatse zodat onze tuinarchitect zich reeds een beeld kan vormen van de ligging van de tuin en de relatie met de woning en zijn omgeving. Daarnaast luisteren wij eerst naar uw persoonlijke wensen en ideeën zodat wij het ontwerp van de tuin hier volledig op kunnen afstemmen. Heeft u helemaal nog geen idee hoe u uw tuin wilt inrichten? Geen probleem: Aan de hand van sfeerbeelden en impressies kan onze tuinarchitect tijdens het gesprek perfect inschatten waar uw voorkeuren naar uitgaan.

     

Van Hove Tuin- & Landschapsarchitectuur is een afdeling van Bloemenhuis BV.

Vragen over tuinarchitectuur? Mail ze naar:

jeroen@bloemenhuis.be

 
    

Onze filosofie

Uw tuinontwerp stap voor stap

Hoewel wij u natuurlijk goed kunnen helpen met het ontwerp en het aanleggen van de ideale buitenruimte, is het wel verstandig om hier zelf van tevoren al goed over na te denken. Hiervoor geven wij u graag stap voor stap enkele handige tips.

Stap 1: Wensen voor de tuin

Start eerst eens met een lijstje met zaken die u belangrijk vind en graag zou zien in uw nieuwe buitenruimte. Laat de ideeën de vrije loop en laat u niet beperken tot kosten of ruimtegebrek. Daar zijn wij voor om u hierbij te helpen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terras, wellicht een eetplek in de schaduw en mooie ligbedden om te genieten van de zon. Wilt u gebruik maken van een grote buitenkeuken, zou een veranda fijn zijn, zodat u nóg langer buiten kunt zitten of heeft u misschien graag een vijver of een plek met stromend water? Zou een stuk gras voor de kinderen fijn zijn of wilt u misschien een kruidentuin of speeltoestel? Alles mag!

Stap 2: Denk na over het budget

Dit is natuurlijk het minst leuke onderdeel, maar het is wel erg van belang. Afhankelijk van het budget kan er namelijk een passend ontwerp gemaakt worden. Vergis u niet, voor praktisch ieder budget zijn er mogelijkheden en hierin kunnen wij u als geen ander adviseren.

Stap 3: Sfeer bepalen

Wat voor sfeer spreekt u aan in de tuin? Gaat u voor strak en design omdat dit bij uw huis past, of voelt u zich meer op uw gemak in een Mediterraanse sfeer, compleet met hout, olijfbomen en terracotta buitenhaard? Of wellicht past een Engelse sfeer meer bij u, een overdaad aan allerlei soorten planten die toch 1 harmonieus geheel vormen. Of zegt 'Boho' u misschien iets? Bohemian style-tuinen zijn nonchalant maar modern, gezellig chaotisch en heel kleurrijk! U kunt online natuurlijk veel inspiratie vinden of een mooi tuinmagazine erbij pakken. Print of scheur uit welke stijl u mooi vindt, zodat de indeling, verlichting en beplanting hierop aangepast kan worden.

Stap 4: Hoe wilt u uw tuin beleven?

Bent u een echt natuurpersoon die dagelijks in de tuin bezig is? Heeft u een drukke job waardoor u 's avonds gewoon in de tuin wilt kunnen ontspannen? Werkt u graag in de tuin of beperkt u dat liever tot een minimum? Wilt u een groot grasveld voor de kinderen of wilt u liever verschillende zitplekken in de tuin? De manier waarop u uw tuin wilt beleven is een essentieel onderdeel van het ontwerp. 

Stap 5: De beplanting

Om de beplanting te bepalen is het van belang om kennis te hebben van soorten, maten, bloeitijden, standplaats en kleurcombinaties. Geen nood, hier helpen wij u graag bij! Mocht u bepaalde fruitboom, struik of andere beplanting in uw tuin willen hebben, noteer dit dan. Dan kijken wij of we dit in het ontwerp mee kunnen nemen. Wij zorgen er namelijk voor dat u het jaar rond kunt genieten van het groen!

Stap 6: Verlichting

Naast functionele verlichting, langs het huis of op uw terras, is sfeerverlichting ook belangrijk. Zo komt een gezellig hoekje of een mooie boom extra mooi uit én licht om het huis werkt ook nog eens verhogend voor de veiligheid! Inbrekers komen niet graag in een verlichte tuin, dus we kunnen ook denken aan extra licht, wat werkt op bewegingssensor.

Stap 7: Tuinmeubelen en accessoires

We eindigen met de tuinmeubelen en accessoires. Deze maken een tuin helemaal af! Een comfortabele loungeset of gezellige plek om te kunnen ontspannen voegt enorm veel waarde toe aan de buitenruimte. Met het toevoegen van enkele details maakt u uw tuin helemaal eigen! Passende kussens, potten met planten, vuurkorven, wat u maar wilt. Voor u het weet kunt u genieten van een prachtige tuin, die perfect aansluit op uw situatie!

Hulp bij uw tuinontwerp

Met deze algemene info kunnen wij aan de slag met uw tuinontwerp. In eerste instantie wordt er een voorontwerp gemaakt waarbij de vormgeving en beleving centraal staat: de ontsluiting van de woning, circulatie en het creëren van aangename en sfeervolle buitenruimten. Ook de verhardingen en beplanting worden reeds opgenomen in het plan maar nog niet in detail uitgewerkt zodat u zich in deze fase toch reeds een goed beeld kan vormen van uw toekomstige tuin. In een vervolggesprek ter plaatse of bij ons op het bureau wordt het voorontwerp toegelicht. Hier is er nog voldoende ruimte om bijkomende wensen in het definitieve plan op te nemen of een antwoord te krijgen op nog prangende vragen.

Na het goedkeuren van het voorontwerp werken wij uw tuin verder tot in detail uit. U krijgt een compleet grafisch uitgewerkt tuinplan dat wordt aangevuld met een beplantingsplan en een technisch uitvoeringsplan op schaal, zodat u zelf direct aan de slag kunt. Had u graag beroep gedaan op ons voor het leveren en/of aanplanten van uw tuin? Dan bekijken wij graag wanneer de aanleg van uw droomtuin kan starten. Bovendien geniet u ook nog eens van een mooie korting op uw tuinontwerp!

Het Kostenplaatje

Elke tuin is uniek en elk tuinproject vraagt daarom een specifieke aanpak. Een kleine stadstuin kan een even grote of zelfs grotere uitdaging vormen dan een villatuin. Daarom maken wij steeds een offerte op maat na een eerste plaatsbezoek. Op deze manier komt er niemand voor verrassingen te staan tijdens of na het ontwerpproces.

Onthoud vooral: Een goed tuinontwerp is meestal slechts een fractie van de kost van de volledige tuinaanleg, maar kan u op termijn heel wat onnodige kosten besparen. 

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden met een geschatte grootteorde van de kostprijs.

Compleet Tuinontwerp 

Een volledig uitgewerkt tuinontwerp naar uw wensen. Inbegrepen hierin zijn:

 • Plaatsbezoek met vraaggesprek
 • Voorontwerp met persoonlijke toelichting
 • Een eindontwerp met plannenbundel (in digitaal formaat, op vraag eventueel op planafdruk) met:
  - Grafisch ontwerpplan op schaal
  - Beplantingsplan en –lijst
  - Uitvoeringsplan/Kostprijsberekening beplanting 

De bijbehorende kosten zijn afhankelijk van de afmetingen van de tuin en complexiteit van het tuinontwerp.

Voor tuinen tot 200m²:                              vanaf €750*
Voor tuinen van 200m² tot 2000m²:          vanaf €950*
Voor tuinen vanaf 2000m²:                       Op aanvraag

Indien u bij ons de volledige plantenlijst bestelt geniet u bovendien van 10% korting op de aankoop van uw planten. Dat is dubbel voordeel: U kan al uw plantmateriaal op 1 plaats bestellen en/of laten leveren én u verdient een deel van uw investering in het tuinplan vanzelf terug**.

*(exclusief mogelijke verplaatsings- , opmetings- en leverkosten)
**(Enkel geldig wanneer u de planten zelf aankoopt)


Borderpakketten

De vraag naar bij- en vlindervriendelijke, ecologische en/of (semi)natuurlijk ingerichte tuinen wordt steeds groter. Hierbij spelen vaste planten en siergrassen een belangrijke rol. Omdat dit aanbod zo groot is helpen wij u graag verder bij het uitwerken van uw plantenborder. 

Onze werkwijze:

 • U bezorgt ons een grondplan van de te beplanten borders of de oppervlaktes die u wenst te beplanten met de nodige informatie (ligging, oriëntatie, speciale kenmerken (bomen/heesters in de buurt, natte zone, helling,...), gewenste hoogte & kleuren,...). Enkele foto's kunnen de situatie zeker ook helpen verduidelijken. Een bezoek ter plaatse doen wij enkel voor zeer grote projecten om de ontwerpkost zoveel mogelijk te drukken. Indien dit toch gewenst is zijn wij genoodzaakt de verplaatsingskost en uren door te rekenen.
 • Wij maken voor u een vrijblijvende offerte op maat, inclusief de levering van de planten.
 • Na akkoord gaan wij aan de slag met het uitwerken van uw plantenborder. U krijgt een gedetailleerd beplantingsplan & een overzichtelijke plantenlijst met enkele onderhoudstips. Deze worden samen met de planten geleverd op een afgesproken datum. Eventueel kunnen de planten ook ter plaatse uitgezet worden tegen een meerprijs.

Uw tuinontwerp in goede handen!

Of u nu een grote tuin heeft of een kleinere buitenruimte. Een groot budget of een iets kleiner budget. Wij denken graag met u mee! Met onze jarenlange ervaring stellen wij een goed doordacht tuinontwerp op dat past bij uw wensen én uw budget! We kunnen alleen een ontwerp voor u maken, maar u ook al het werk uit handen nemen samen met onze vertrouwde tuinaannemers. Wat uw wensen ook zijn, onze experts staan voor u klaar om aan de slag te gaan! U bent van harte welkom!