Droogte resistente planten

Top 10 Droogteresistente Planten voor een veerkrachtige tuin en het nut van bodembedekking.

In een wereld waar klimaatverandering een steeds grotere impact heeft, is het essentieel om onze tuinen en landschappen te transformeren naar veerkrachtige en duurzame ecosystemen. Een van de meest urgente uitdagingen waar tuiniers vandaag de dag mee te maken hebben, is droogte. Gelukkig kunnen we onze tuinen aanpassen door droogteresistente planten te omarmen, die zich aanpassen aan periodes van aanhoudende droogte. In deze blog introduceren we de top 10 droogteresistente planten en het nut van Strovan Stropellets en Pouzzolane DCM.

 1. Sedum: Sedum, staat bekend om hun vermogen om water op te slaan in hun bladeren en stelen. Ze gedijen in droge omstandigheden en hebben minimale zorg nodig.
 2. Lavendel (Lavandula): Naast het verspreiden van een aangename geur, is lavendel een uiterst droogteresistente plant die goed gedijt in warme, zonnige omgevingen.
 3. Yucca: De Yucca, met zijn zwaardvormige bladeren en prachtige bloemen, is een uitstekende keuze voor droge, zanderige bodems en volle zon. Sommige soorten hebben winterbescherming nodig. 
 4. Mexicaanse oranjebloesem (Choisya): Deze groenblijvende struik kan in de volle zon en kan als haag of massief gebruikt worden. Staat graag in de volle zon.
 5. Russische salie (Perovskia atriplicifolia): Deze kruidachtige struik met zijn lila bloemen is bestand tegen droogte en gedijt goed in arme, goed doorlatende grond.
 6. Agastache (Dropplant): De agastache is een aantrekkelijke plant die niet alleen droogtebestendig is, maar ook vlinders en bijen aantrekt, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan elke tuin.
 7. Tijm (Thymus): Tijm is niet alleen een heerlijk kruid in de keuken, maar ook een uiterst droogteresistente bodembedekker die goed gedijt in volle zon.
 8. Vedergras (Stipa): Vedergras voegt elegantie en beweging toe aan elke tuin, terwijl het ook bestand is tegen droge omstandigheden.
 9. Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea): Deze prachtige bloem is niet alleen geliefd bij tuiniers, maar ook bij bijen en vlinders. Hij is goed bestand tegen droogte en heeft weinig verzorging nodig.
 10. Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus): Mexicaans madeliefje is een ideale bodembedekker (niet wintergroen) die bloemt van mei tot oktober! Staat graag in de volle zon. Zie foto onderaan. 

Het nut van bodembedekking:

Bodembedekking, zoals schors, Strovan stropellets en Pouzzolane DCM, speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een veerkrachtige tuin die bestand is tegen droogte. Hier zijn enkele voordelen van bodembedekking:

 1. Vochtbehoud: Bodembedekking helpt het vocht in de grond vast te houden door verdamping te verminderen. Hierdoor hebben planten gemakkelijker toegang tot water, zelfs tijdens droge periodes.
 2. Onkruidonderdrukking: Een dichte laag mulch voorkomt dat onkruid kiemt en concurreert met de droogteresistente planten om water en voedingsstoffen.
 3. Bescherming tegen extremen: Bodembedekking beschermt de wortels van planten tegen extreme temperaturen, zowel bij hitte als bij kou.

Tip van de week

Gebruik voor vaste planten (kruidachtige gewassen) Strovan Stropellets of Pouzzolane DCM, deze verzuren de grond niet en hier groeien vaste planten gemakkelijk terug na het afsterven in de winter. Schors of mulch gebruik je beter enkel onder struiken en bomen.