Siergrassen die de herfst sieren

Siergrassen die de herfst sieren

Door de aanhoudende hitte en droogte is de herfst vroeg ingetreden dit jaar. De bladeren aan de bomen kleuren al bruin en de eerste kastanjes vielen al in augustus. Laten we er dan maar het beste van maken en de tuin, het terras of balkon opsieren met wuivende siergrassen. Die zijn vaak op hun mooist in het zachte strijklicht op een zonnige najaarsdag, of in de vroege ochtend glimmend van de dauwdruppels. 

Siergrassen in de winter

Zelfs in de winter zorgen siergrassen nog voor een betoverend plaatje, als hun lange stelen en verdroogde bloemaren of -pluimen zijn bedekt met een laagje rijp of sneeuw. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten siergrassen, van groot tot klein, met een mooie herfstkleur of wintergroen. In ons tuincentrum in Beveren vind je zeker exemplaren die ook in een pot op je balkon of (dak)terras passen, dus kom snel een kijkje nemen.

5 redenen om siergrassen te planten

Het is al jaren een trend om siergrassen in de tuin te combineren met vaste planten, mede vanwege de prachtige tuinen van de internationaal bekende ontwerper Piet Oudolf. Daar zijn goede redenen voor:

  1. Ze zijn sterk, gaan jarenlang mee en vergen weinig onderhoud.

  2. Ze geven de tuin een natuurlijk en dynamisch effect met hun wuivende en ruisende stengels en pluimen.

  3. Ze hebben juist in de herfst fraaie kleuren of opvallende pluimen, wanneer veel andere tuinplanten al uitgebloeid zijn.

  4. Ze zorgen voor een mooi wintersilhouet, vooral als er een laagje rijp of sneeuw op ligt.

  5. In de herfst en winter bieden ze kleine dieren beschutting en sommige vormen zaden waar vogels zich te goed aan kunnen doen, dus zijn ze belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit.

Snoeitip siergrassen

Siergrassen zijn late bloeiers, dat wil zeggen dat zij laat in het jaar pas interessant worden voor in de tuin. Plant hierom ook altijd vroege bloeiers om siergrassen heen, zodat het kale hout neit zo opvalt. Om in de herfst en winter van siergrassen te genieten snoei je siergrassen pas in het voorjaar terug. In de herfst en winter dragen siergrassen bovendien bij aan de biodiversiteit. De grassprieten en pluimen bieden beschutting en voedsel aan kleine dieren en insecten.

Sier in alle soorten en maten

Er zijn heel veel soorten siergrassen. Sommige blijven laag en compact, andere reiken tot grote hoogte en weven zich sierlijk tussen andere planten door. 

  • Er zijn soorten die in de zomer bloeien, zoals zegge (Carex), ruwe smele (Deschampsia) en het pijpenstrootje (Molinia). 
  • Najaarsbloeiers als Prachtriet (Miscanthus), diamantgras (Calamagrostis of Stipa) en lampenpoetsersgras (Pennisetum)  met vrolijke pluimen en fijne aren. Zowel het blad als de pluimen kunnen mooi verkleuren.

De kleur van siergrassen loopt uiteen van groen, grijsblauw, roodbruin tot zwart. Er zijn ook soorten met bonte, gestreepte stengels en bladeren. Bekijk ons uitgebreide aanbod siergrassen nu in het tuincentrum. We hebben een ruime keuze met toppers voor elke soort tuin. Kom langs in ons tuincentrum in Beveren. Tot snel!

Wil je meer informatie over siergrassen die je nu kunt planten? Houd onze website in de gaten, daarover vertellen we je namelijk binnenkort meer!