Veilig robotmaaiers gebruiken

Veilig robotmaaiers gebruiken

Meer en meer van ons gaan over op een robotmaaier om het gazon netjes te houden. Maar ondanks dat ze veel tijd en vervelend werk besparen, kunnen ze schadelijk zijn voor sommige dieren die in onze tuin leven, zoals egels, bijen en vlinders. Het beschermen van dieren in het wild is niet moeilijk, zolang u deze paar tips in gedachten houdt.

De dieren die in uw tuin leven, hebben hun eigen behoeften, die kunnen verschillen van die van u als tuinier - maar iedereen gelukkig houden is niet zo moeilijk als u misschien denkt. Ga als volgt te werk om ervoor te zorgen dat egels en andere dieren zich thuis voelen in uw tuin zonder regelmatig uw gazon te moeten opofferen:

Hoe egels zich thuis voelen in je tuin

Egels zijn graag geziene bezoekers in onze tuinen, omdat ze ze vrij houden van slakken, rupsen en dergelijke. Van de juiste beschutting tot de juiste bescherming van vijvers en zwembaden: als onderdeel van ons initiatief heeft Gardena samen met dr. Sophie Lund Rasmussen nuttige tips verzameld over hoe u uw tuin natuurvriendelijk kunt maken.

 • Tijdens de voedingsarme periode in de herfst kun je water en voer klaarzetten (kattenvoer is een goede optie voor egels). Let op een goede hygiëne rondom het voerstation.
   
 • Bouw nesten voor egels door een wild hoekje in je tuin te creëren met tuinafval, stapels bladeren of boomstammen.
   
 • Bouw een egelsnelweg met behulp van tunnels of paden tussen tuinen off-road.
 • Zorg voor biodiversiteit in je eigen tuin om egels te voorzien van natuurlijke voedselbronnen (bijvoorbeeld wilde bloemenzaden, insectenhotels).
 • Veilige vijvers en zwembaden door een gemakkelijke uitweg te bieden. Bedek ook diepe gaten en afvoeren.
   
 • Gebruik geen pesticiden en chemicaliën bij de verzorging van planten.
 • Zorg ervoor dat de netten veilig worden opgeborgen en dat er geen strooisel is dat de dieren kan schaden.
 • Wees voorzichtig wanneer u een vuur probeert aan te steken en de stapel naar een andere locatie te verplaatsen op de dag dat u hem brandt.
   
 • Zorg ervoor dat u alle gebieden in de tuin zorgvuldig inspecteert voordat u gaat tuinieren. Hetzelfde geldt voor je composthoop voordat je er met de graafvork in gaat werken.
 • Als u een robotmaaier gebruikt, zorg er dan voor dat u deze overdag gebruikt. Een recent onderzoek door de Universiteit van Oxford naar de mogelijke impact van robotmaaiers op egels identificeerde drie belangrijke technische veiligheidskenmerken: draaibare messen, beschermplaten en de voorwielaandrijving. Al deze kenmerken zijn in verschillende combinaties aanwezig in de robotmaaiermodellen van Husqvarna Group en haar merken.

Bron: www.gardena.com